Filmen har premiere i Cinemateket i København
onsdag d. 16. april kl. 16.30
tirsdag d. 22. april kl. 18.00
lørdag d. 26. april kl. 20.30

Sted: Bio Asta, Cinemateket, Gothersgade 55, København.

Andre visninger i Nordsjælland

Distribution: Filmen distribueres til skoler, biblioteker og institutioner af
Det Danske Filminstitut; www.katalog.dfi.dk.

Pressekontakt: Vedr. VHS kopier, interview, fotos m.v.:
Søren Schandorf. Tlf: 49 70 49 38 / 26 22 49 33
Email: info@tegnerfilm.dk
Billeder kan hentes direkte på DFIs hjemmeside: pressroom.dfi.dk


Supplerende billeder
Billede 1
Billede 2


På nogle forblæste bakker i Nordsjælland står en række store statuer med frit udsyn ud over havet, lyngen og stjernerne. Her finder man også den mærkværdige museumsbygning - lige så lukket og strengt huset virker ude fra, lige så gæstmildt fremstår det, når man først er kommet indenfor. Herinde står værker der udstråler en næsten brutal styrke side om side med andre ligefrem yndefulde værker.

Det var billedhuggeren Rudolph Tegner (1873-1950) der skabte statueparken og museet. Tegners skæbne som kunstner var usædvanlig hård, og endnu halvtreds år efter hans død bølger diskussionen stadig om ham og hans værker. Hans figurer og statuegrupper, store og anderledes som de var, blev mødt med skånselsløs afvisning af en række af landets kendteste og derfor mest indflydelsesrige kunstkritikere.

Rudolph Tegner var en anderledes kunstner, uanfægtet af det danske pres om normalitet, ivrigt søgende efter nye kunstneriske udtryk og i sine bedste værker både udfordrende og foruroligende. Tegner kendte ikke til at smigre sin kunstneriske omverden, tværtimod ejede han et unikt talent for at lægge sig ud med den, og det kom til at koste ham dyrt. Men selv om han yndede at se sig selv som evigt forfulgt, er det billede ikke ganske entydigt. Han fandt bl.a. støtte og beundring hos Georg Brandes og bryggeren Carl Jacobsen.

I filmen om Tegner følger vi hans ihærdige arbejde med stoffet både som billedhugger og maler og hans kampe med kritikkerne, fra hans første møde med kunsten som ung kadet på landgang i Grækenland til hans død i 1950, hvor han lod sig begrave under betonen i sit museum i Dronningmølle. Hans kunstnerskæbne fortæller en vigtig historie om kompromisløshed og kampånd, og hvorledes modstanden mod hans arbejde blev en del af hans livskraft.


Danmark 2003. 61 min. betacam. Instruktion: Lars Brydesen og Søren Schandorf.
Manuskript: Mette Winge og Henrik Wivel.
Foto: Peter Schandorf.
Lys: Robert Grant.
Musik: Poul Halberg.

Filmen er produceret af Lars Brydesen Film med støtte fra Det Danske Filminstitut, Kulturfonden, Frederiksborg Amt, Gilleleje-Græsted Kommune, Helsingør Kommune, Helsinge Kommune, Konsul George Jorck og Hustrus Fond, Billedhuggeren Gottfred Eickhoff og Hustru - Maleren Gerda Eickhoff´s Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Grosserer L.F. Fogths Fond, Bodil Pedersen Fonden, Gangstedfonden, Rudolph Tegners Museums Venner, Hornbæk Børnejubilæumsfond, Hornbæk Turistforening, Nordea, Superbrugsen i Gilleleje, Nybolig v/ Peter Leander, Danske Filminstruktører.